Zijn pepernoten gezond?

Het is weer zover; Sinterklaas is in ons land! Alle winkelschappen liggen weer vol met heerlijke zoete sinterklaas lekkernijen zoals chocoladeletters, banketstaven, taai-taai poppen en om natuurlijk niet te vergeten, de ongelofelijk lekkere pepernoten en kruidnoten van Peppernuts Holland!

Toch vragen veel mensen zich rond deze tijd van het jaar af hoe gezond pepernoten en kruidnoten nou eigenlijk zijn. Wat is daarin bijvoorbeeld het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? En in welke mate blijft het enigszins gezond om dagelijks van deze heerlijke zoete sinterklaas lekkernijen te blijven genieten? In deze blog geven wij jou antwoord op al deze vragen en wordt het duidelijk tot welke hoeveelheid pepernoten gezond zijn. 

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Om te begrijpen welke pepernoten het gezondste zijn, is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen pepernoten en kruidnoten. Een groot aantal Nederlanders denkt namelijk dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Maar dit is echter niet zo! Naast het feit dat kruidnoten en pepernoten beiden heerlijke zoete sinterklaas lekkernijen zijn, en ook nog eens op elkaar lijken, verschillen ze wel degelijk van elkaar. 

Zo hebben pepernoten een grotere en onregelmatige vorm, en zijn zacht van structuur. Kruidnoten daarentegen zijn rond, knapperig en hard van structuur. Ook zit er een verschil in een van de ingrediënten van deze sinterklaas lekkernijen, namelijk peper. Een pepernoot bevat ondanks de naam geen peper en een kruidnoot grappig genoeg wel.

Wat is gezonder; pepernoten of kruidnoten? 

Pepernoten en kruidnoten komen in veel verschillende smaken en kleuren voor. Zo bied het assortiment van Peppernuts verschillende soorten pepernoten en kruidnoten aan in bijvoorbeeld de smaken: truffel, chocolade, karamel, witte kokos en zelfs appeltaart!

AppeltaartKruidnoten-PeppernutsHolland

Als het gaat om wat gezonder is, dan hangt dat in dit geval in eerste instantie sterk af van de soort smaak die je hebt gekozen. Zo bevatten de originele pepernoten en kruidnoten de minste suikers en calorieën. Je kunt je je namelijk misschien wel voorstellen dat de heerlijke pepernoten en kruidnoten van Peppernuts met chocola of red velvet meer suikers en calorieën bevatten dan de originele.

Over het algemeen bevatten kruidnoten meer verzadigde vetten en calorieën dan pepernoten. Pepernoten kunnen dus als gezonder beschouwd worden dan kruidnoten.

Pepernoten met rijst

Toch blijken kruidnoten (in combinatie met rijst) uit onderzoek ergens wel héél goed voor te zijn, namelijk het opbouwen van spiermassa! Ben je nieuwsgierig naar meer over deze nieuwe fitnesstrend? Klik dan hier!

 

Hoe gezond zijn pepernoten?

Het is nu dus duidelijk dat pepernoten gezonder zijn dan kruidnoten. Maar bij welke hoeveelheid blijft het eten van deze heerlijke zoete sinterklaas lekkernij gezond? Voor velen onder ons die graag op de lijn letten, is het fijn om te weten hoeveel calorieën of suikers er in een portie pepernoten zitten. Want eerlijk is eerlijk; pepernoten kunnen enorm verslavend zijn en soms is het extreem lastig om er vanaf te blijven.

Als het gaat om de hoeveelheid calorieën, bevat een enkele pepernoot rond de 5 tot 6 calorieën. Een portie normale pepernoten bevat ongeveer 32 calorieën. Een enkele chocoladepepernoot daarentegen, bevat wel bijna 20 calorieën. Dat betekent dat wanneer je een handje chocoladepepernoten eet, je al gauw op 200 kilocalorieën zit. In tegenstelling tot kruidnoten, bevatten pepernoten wel iets meer suiker. 

Een zak pepernoten bevat ongeveer 8 suikerklontjes per 100 gram. Bij een zak kruidnoten zijn dat er zo’n 7 en bij een zak chocolade pepernoten loop dit op tot 11 suikerklontjes per 100 gram.

Hoeveel pepernoten mag je per dag eten?

Zoals eerder besproken kunnen pepernoten en kruidnoten als je trek hebt in iets lekkers, erg verslavend zijn. Het zijn immers niets voor niets een van de meest populaire sinterklaas snacks! Het moet kunnen om tijdens de sinterklaastijd te kunnen genieten van de overheerlijke pepernoten en kruidnoten van Peppernuts, maar wel met maten. Die hele zak pepernoten kan je dus beter laten staan, maar elke dag een handje vol moet prima kunnen!

Heb jij ook zoveel trek gekregen in heerlijke pepernoten of kruidnoten? Klik dan op de afbeelding hieronder om jouw Peppernuts vandaag nog te bestellen!