Waarom heten pepernoten pepernoten?

Waarom heten pepernoten pepernoten? Dit is eigenlijk nogal een vreemde vraag, want iedereen weet toch waarom deze heerlijke koekjes zo heten? Of toch niet? Nou, ooit was dat wel anders. Toen de pepernoot voor het eerst werd uitgevonden, moest er namelijk een naam worden gegeven aan deze lekkernij en dat was toch best lastig. Gelukkig is er Peppernuts Holland die alle antwoorden op jou pepernoot-gerelateerde vragen kan geven!

Hoe is de pepernoot ontstaan?

De pepernoot is eigenlijk niets meer dan een koekje met verschillende kruiden bestaande uit roggebloem en anijs. Niet te verwarren met kruidnoten natuurlijk! Dit maakt deze koekjes natuurlijk heel erg lekker en smaakt een beetje naar ontbijtkoek. Daarom zijn deze koekjes niet alleen in Nederland, maar over de grens erg populair.

In Nederland worden pepernoten al sinds de 16de / 17de eeuw gemaakt en ze waren daarmee niet gelijk populair. Het duurde dan ook even voordat deze lekkernij echt bekend werd in ons land. Pas in de 19de eeuw werden (ook met de komst van de kruidnoten) pepernoten populairder. Tegenwoordig zijn deze Hollandse lekkernijen niet meer weg te denken uit onze keukens.

Waarom zijn pepernoten zo populair?

Eigenlijk is er maar één echte reden waarom pepernoten en kruidnoten zo populair zijn in ons land en dat is simpelweg omdat ze erg lekker zijn. Dit komt natuurlijk vooral door de specerijen die in deze koekjes zitten, want anijs, kruidnagel en peper zijn nou eenmaal heel erg lekker. Kortom, ze zijn gewoon heel erg lekker en daarom zijn ze ook zo populair.

Maar nu de hamvraag; waarom heten pepernoten pepernoten?

De oorspronkelijke (verzamel)naam van deze koekjes was/is ‘pepernoten’, maar waarom? Nou, dat is simpel. Deze koekjes bevatten namelijk een aardige dosis kruidnagel, peper en anijs. Dit zijn nou eenmaal heel erg pittige kruiden. Daarnaast betekent ‘noot’ in het Nederlands ook ‘koek’, dus de naam pepernoot was eigenlijk gewoon een samenvoeging van de woorden ‘peper’ en ‘noot’.

Toen deze Hollandse lekkernijen steeds populairder werden, begonnen er steeds meer bakkers met het maken ervan. Dit betekende dat er steeds meer variaties op deze koekjes ontstonden, waardoor er ook steeds meer namen voor de pepernoot in omloop kwamen.

Zo werden pepernoot varianten ook wel speculaasnoten of kruidnoten genoemd en visa versa. Uiteindelijk is de naam pepernoot toch de meest populaire naam geworden voor deze lekkernij en dat is waarschijnlijk omdat deze naam het meest eenvoudig is.

Kortom, de naam pepernoot is eigenlijk gewoon ontstaan omdat deze koekjes heel erg pittig zijn vanwege de toegevoegde kruidnagel, peper en anijs. Daarnaast betekent ‘noot’ ook ‘koekje’, dus vandaar de naam pepernoten!

Meer pepernoot feitjes

Nu weet je waarom pepernoten pepernoten heten, maar misschien vind je het leuk om meer pepernoot-feitjes terug te lezen? Dan is onze blog over de ‘Top 8 feitjes over pepernoten!‘ echt iets voor jou. Klik op de link om alle feitjes nu te lezen!

Shop de echte pepernoten bij Peppernuts Holland

Natuurlijk kan je bij ons ook terecht voor de lekkerste (en authentiekste) pepernoten van Nederland. Wij maken namelijk al sinds mensenheugenis de allerlekkerste kruidnoten en pepernoten volgens het originele recept. Daarnaast hebben wij ook heel veel verschillende soorten pepernoten, kruidnoten en speculaas in onze webshop.

Klik hieronder om direct naar onze webshop te gaan en alle producten te bekijken!