Top 8 feitjes over pepernoten!

Ieder jaar is het weer raak! Heel Nederland is in rep en roer omdat de pepernoten (oftewel kruidnoten) al vanaf september in de winkels/supermarkten liggen. Daarmee is de fabel gaan ontstaan dat onze favoriete koeksoort ieder jaar deze steeds een week eerder verkrijgbaar zijn als het jaar daarvoor. Maar wist je dat pepernoten al meer dan 19 jaar al vanaf begin september te koop zijn in de supermarkt/winkel? Sterker nog, bij Peppernuts Holland zijn wij zo fan van het Hollandse koekjes dat wij het hele jaar pepernoten en kruidnoten aanbieden.

Leuk feitje, toch? Sterker nog, wij hebben nog veel meer van dit soort feitjes. Kortom, laten wij beginnen met de top 8 feitjes over pepernoten!

  • Hoeveel gram is een zak pepernoten

Wij beginnen deze ‘top 8 feitjes over pepernoten’ met een vraag, namelijk ‘’hoeveel gram is een zak pepernoten eigenlijk?’’. Uiteraard is dit op de verpakking te zien, maar wat mensen eigenlijk bedoelden wat de meest gangbare portie is. Bij ons zijn de pepernoten verkrijgbaar in zakjes van verschillende aantal grammen (tussen de 200 á 500 gram). Echter zie je wel dat de 200 gram kruidnoten het meest populair is. In onze webshop zijn er namelijk meer dan 80+ verschillende variaties beschikbaar waar jij uit kan kiezen. Bekijk onze originele chocolade kruidnoten door op de onderstaande afbeelding te klikken.

10030_Originals_kruidnoten_1000_gram_Peppernuts_Holland

  • Hoeveel gram pepernoten (eet) per persoon?

Gemiddeld eet een Nederlander zo’n 400 pepernoten per jaar. Als je dit gaat omrekenen naar hoeveel gram dit is per persoon kom je uit op ongeveer 600 gram per jaar. Dit komt omdat pepernoten ongeveer 1,5 gram wegen en dat zijn ongeveer 3 zakjes pepernoten van 200 gram.  Voor ons was dit feitje wel even schrikken, want wij gaan zelf (per persoon) wel dik over dit aantal heen. Maar dat kan ook niet anders wanneer je de hele dag met pepernoten/kruidnoten staat te werken.

  • Waarom zijn er pepernoten met Sinterklaas?

De originele pepernoten van Sinterklaas zijn ontstaan in de 16de eeuw. Rond deze tijd werd ook voor het eerst de pepernoot in kookboeken genoemd. Het strooien van pepernoten met Sinterklaas stond symbool voor vruchtbaarheid, zowel voor Sint Nicolaas als de kinderen. Sinterklaas en pepernoten/kruidnoten zijn tegenwoordig nog steeds verbonden met elkaar, maar (gelukkig is) de gedachte van de vruchtbaarheid wel zo goed als verdwenen. Op daar naar feitje 4! 

  • Hoeveel pepernoten worden er per jaar gemaakt?

Per jaar worden er in Nederland ongeveer 4,29 miljard pepernoten/kruidnoten gemaakt. Omgerekend komt dit neer op bijna 11,75 miljoen pepernoten per dag! Tegenwoordig worden deze kleine koekjes gemaakt in allemaal verschillende soorten en smaken die je maar kunt bedenken. De bekendste zijn toch wel de pepernoten met chocolade laag eromheen, net zoals onze lekkere Appeltaart-mix

  • Hoe oud is de pepernoot?

De pepernoot is al eeuwen oud. Sinds +/- 1700 is er al een Sinterklaasfeest en ook toen al werd dit at gevierd met de pepernoot. De pepernoot uit die tijd werd gemaakt van goedkopere ingrediënten. Deze ingrediënten bestonden in die tijd uit deegresten zoals peperkoek en kruidkoeken, dat samen zorgt voor een pepernoot die smaakte naar ontbijtkoek. 

De pepernoot heeft deze naam gekregen, omdat vroeger in de tijd van VOC verschillende soorten specerijen naar Nederland werden gehaald. De verzamelnaam die mensen hadden voor deze specerijen werden ‘peper’ genoemd. Naast dat er veel specerijen werden gehaald uit Nederlands-Indië, werden er ook veel noten gehaald. De originele pepernoot heeft de vorm van een noot en vandaar dat hij de naam ‘pepernoot’ heeft gekregen.

  • Waarom eten we speculaas met Sinterklaas?

De meeste kruidnoten en pepernoten zijn ongeveer even groot. Dit komt omdat deze tegenwoordig machinaal gemaakt worden. Vroeger maakte de bakkers pepernoten zelf met de hand en waren de pepernoten dus in verschillende vormen en groottes. Tegenwoordig produceren machines zoveel grote hoeveelheden tegelijk, zodat iedereen kan genieten van dit lekkere koekje! Deze machines zijn ingesteld op een bepaalde grootte. Een extra feitje; een pepernoot is ongeveer 2 cm groot!

  • Waarom eten we speculaas met Sinterklaas?

Speculaas eten rondom de periode van Sinterklaas is een eeuwenoude traditie, maar waarom eten we speculaas met Sinterklaas. Nou, dit is ontstaan omdat vroeger jongens speculaas gebruikte om hun interesse te tonen in een meisje. Op het moment dat de jongen deze gaf aan een meisje en zij dit daadwerkelijk aannam, wist de jongen op dat moment dat zij een relatie met hem wilde. Dit werd meestal gedaan rond de periode van Sinterklaas, omdat de speculaas goed bij het seizoen paste. En waarom wachten totdat er een jongen op je stoep staat om alleen maar speculaas te kunnen eten? Bij Peppernuts Holland heb je jouw speculaas al morgen in huis! 

  • Waarom is TaaiTaai eigenlijk taai?

Taaitaai heeft zijn naam te danken aan de taaie geaardheid van zijn deeg. Taaitaai bevat namelijk amper vocht en bestaat voornamelijk uit honing, gekookte stroop en bloem. Op het moment dat je deze ingrediënten hebt samengevoegd, kan het proces beginnen. Het TaaiTaai-deeg moet lang rijpen om te zorgen dat er bepaalde zuren ontstaan, waardoor het als rijsmiddel werkt. 

En dat waren de top 8 feitjes over pepernoten!

Miste jij nog een feitje en/of heb je een aanvulling op de bovenstaande genoemde feitjes, laat het ons weten. Neem contact op met Peppernuts Holland en mocht je een leuk feitje hebben, gebruiken wij die graag voor onze (volgende) blog.