Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Bij Peppernuts Holland hoor je vaak de termen pepernoten en/of kruidnoten, maar wat is het verschil nou tussen die twee? Deze twee heerlijke koekjes liggen het gehele jaar volop in onze schappen, maar weet jij wat wat is? Tegenwoordig worden ze over één kam geschoren, maar toch zit hier wel degelijk verschil in. Ben je benieuwd welke verschillen? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn kruidnoten?

Kruidnoten is eigenlijk hetgeen wat wij allemaal kennen en worden ook vaak pepernoten genoemd. Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleine ronde vorm en de knapperigheid. Kruidnoten zijn niet meer weg te denken in Nederland, vooral tegen het einde van het jaar. Bij kruidnoten worden in tegenstelling tot pepernoten speculaaskruiden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het koekje sterk smaakt naar speculaas. De kruidnoot is tegenwoordig populairder dan ooit door de verschillende (chocolade smaken), zoals te vinden in ons eigen assortiment.

Peppernuts Winkel Bataviastad 3

De kruidnoot heeft inmiddels de pepernoot ingehaald en wordt (on)officieel gebruikt als Sinterklaas zijn favoriete strooigoed. Ergens vinden wij dit ook treurig, omdat de originele pepernoten een onbegrepen koekje is.

Aan de andere kant begrijpen wij al te goed waarom de kruidnoot zo populair is, want denk maar eens aan al die verschillende soorten kruidnoten die er zijn! Van elke smaak die je maar kan bedenken is er wel een variant beschikbaar in combinatie met de kruidnoot. De kruidnoten met een lekker chocolade laagje zijn ook simpelweg niet te weerstaan. 

Wat zijn echte pepernoten?

Weet je wat ons opvalt?… Dat de meeste mensen het verschil niet weten tussen de echte pepernoten en kruidnoten. Met echte pepernoten bedoelen we natuurlijk die zachte brokken in de vorm van een dobbelsteen. Kortom, niet dat ronde, knapperige speculaas-achtige koekje (oeps)! Officieel noemen we deze lekkernij geen pepernoot, maar uit gemak doen we het soms stiekem wel.

De traditionele pepernoot heeft in tegenstelling tot een kruidnoot een dobbelsteenachtige, ongelijke vorm. De pepernoot vergeleken met kruidnoten een zachte samenstelling en de smaak van anijs met honing. Deze smaak doet je misschien wel denken aan het welbekende taaitaai. 

Trouwens, wist je dat de pepernoten helemaal geen peper bevatten, ook al doet de naam dat wel vermoeden? De pepernoot heeft zijn naam te danken aan het verleden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, toen alle kruiden voor het gemak ‘peper’ genoemd werden. Lees hier meer over!

Proeverij-Peppernuts-Holland

Kruidnoten versus pepernoten

Waarom worden kruidnoten en pepernoten vaak met elkaar verward? Waarschijnlijk omdat het woord pepernoot makkerlijker is uit te spreken dan kruidnoot. In Sinterklaasliedjes wordt ook altijd over de pepernoten gezongen en niet over kruidnoten, terwijl wij het laatste vaak eten.

Vanaf nu kan jij dus zeggen dat jij het verschil weet tussen die twee!

Wat is gezonder pepernoten of kruidnoten?

Nu dat je meer weet over kruidnoten en pepernoten, is het tijd dieper in te gaan op de verschillen. Bijvoorbeeld wat is nou gezonder; pepernoten of kruidnoten? Wij laten jou niet langer in spanning en geven gelijk antwoord op deze vraag. De zachte pepernoten zijn gezonder dan de kruidnoten. Hoe komt dit nou eigenlijk?

Nou, dat komt doordat pepernoten veel luchtiger zijn dan kruidnoten. Bovendien bevatten kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet in vergelijking met de pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan de kruidnoten, maar is dit ook de lekkerste keuze?…

Uiteraard kan je enorm op je eten letten, maar af en toe moet je ook je ‘geest’ of je ‘hoofd’ even voeden met iets lekkers. Niets beter dan op een slechte dag een heerlijk zakje chocolade kruidnoten opentrekken en op de bank neer te ploffen.

Kies daarom af en toe voor iets wat jij echt lekker vindt, zoals de chocolade kruidnoten van Peppernuts Holland (*knipoog*). Alhoewel de voedingswaardes verschillen per zak pepernoten of kruidnoten, maar wij kunnen echter wel concluderen dat de pepernoot over het algemeen gezonder is dan kruidnoten.

Wat zijn de beste kruidnoten?

De allerbeste kruidnoten vinden kan best moeilijk zijn, maar gelukkig maken wij het jou makkelijk! Bij Peppernuts Holland verkopen wij namelijk de beste kruidnoten in allemaal verschillende smaken en varianten. 

Bekijk al onze lekkernijen

Wil jij graag iemand verrassen met overheerlijke kruidnoten? Of ga je toch liever wat zakjes voor jezelf shoppen? Wacht dan niet langer en bestel je kruidnoten bij Peppernuts Holland voor de beste kruidnoten.